Povestea 3 – Gerhard Schneider

Luni. Ora 7:45. Ghery, cu punctualitatea sa debordantă intră în laborator. Este pregătit de o nouă zi de muncă. Se apropie de bancul de lucru și își așează scaunul în fața robotului de umplere. De 3 ani lucrează
cu această mașinărie. O cunoaște ca pe buzunarele sale. Este familiarizat cu fiecare sunet pe care îl scoate. Știe când este prea încărcată, știe când nu mai are compoziție, știe chiar și când este în „stand by”.

Înainte de a începe, își verifică notițele de vineri. Astăzi are de finalizat o comandă de două mii de sticluțe cu gel de duș. Se gândește puțin. Își pregătește toate recipientele de care are nevoie: săruri, uleiuri,extracte din plante, grăsimi naturale și, firește, apă. Cunoaște rețetele pe de rost. Dacă l-ai trezi la 3 dimineața ar putea să îți spună cu precizie care sunt componentele și în ce cantitate se introduc ele în rețeta gelului. Finalizează încărcarea mașinii și poate face prima probă. Un lichid semi-transparent curge într-o sticluță de câțiva mililitri. Dacă proba iese bine, poate începe procesul de umplere. Ghery o analizează foarte atent. Nu este mulțumit. Verifică fișa de producție, controlează fiecare ingredient și își dă seama. Face câteva modificări și reîncepe proba. Este exact compoziția potrivită. Cu minuțiozitate își aranjează cutia cu sticluțe și capace. Se așează pe scaun, își arcuiește spatele. Munca poate începe.

Pe rând, în laborator, își fac apariția și alte persoane. Fiecare cu responsabilitățile sale, fiecare cu postul lui. Mașinile de umplere, aranjare și închidere capace încep să funcționeze. Un coleg, din neatenție răstoarnă un bidon de apă pe jos. Se stârnește agitație în jur. Ceilalți colegi se amuză în legătură cu cele întâmplate. Ghery aruncă o privire scurtă. Este doar apă. Revine și redevine absorbit de activitatea sa.

Timp de patru ore, Ghery a rămas neclintit pe scaun. Se ridică ușor. Își întinde, cu mișcări calme, spatele și se uită la ceas. Poate lua o pauză de zece minute. Înainte de a ieși din laborator, privește, pentru o clipă, cutia plină cu sticluțe umplute până în acel moment. Simte bucurie, simte satisfacție. Este munca sa, este împlinirea sa, este parte din obiectivul său de azi. După cele zece minute se întoarce. În ochii lui se citește liniște sufletească. Îi privește pe ceilalți colegi, cu bucurie și compasiune. Se reașează la masa de lucru și continuă umplerea sticluțelor.

Acesta este Gerhard Schneider. De 6 ani, Ghery, cum îi spun prietenii, face parte din Asociația Newco & Amicii. El lucrează zi de zi ca ambulator manual. Cu consecvență și răbdare pregătește fiecare rețetă, fiecare compoziție, fie că este vorba despre săpun lichid, șampon sau gel de duș. Acordă atenție tuturor detaliilor, nimic nefiind lăsat la voia întâmplării.

Chiar dacă a fost diagnosticat de mic cu handicap mental, el vede lucrurile cu multă liniște interioară. Poate că alți oameni ar spune că mintea sa funcționează mai încet. Poate ar preciza că legăturile dintre neuroni se formează cu o viteză mai mică. Mintea lui Ghery funcționează în ritmul său și îi oferă răbdarea și calmul celui care vrea să înțeleagă lucrurile ca pe un proces. De altfel, să manevrezi un robot industrial și să reușești să mixezi ingrediente este un lucru cu dificultate ridicată. În schimb, lui Ghery îi plac provocările. Știe că poate să învețe ceea ce își propune. Este conștient de consecvența și ambiția sa.

Dacă, în viața profesională, ajută Asociația să realizeze toate produsele de îngrijire corporală, în viața personală ajută comunitatea religioasă din care face parte. Este implicat în Biserica Catolică în rol de ministrant asistent. Fiecare cântec cântat, fiecare rugăciune rostită îl binecuvântează cu smerenie și îi  aduce liniște în interior. De fiecare dată când vine la servici, face tot posibilul să împărtășească din liniștea sa și celorlalți. Uneori dă impresia că până și roboții industriali, pe care îi manevrează, devin mai liniștiți la atingerea lui.

Dacă ai sta de vorbă câteva clipe cu Ghery ai simți calmul și maturitatea de care dă dovadă. Cu mulți ani în urmă și-a propus să devină un stâlp al casei. Din acest motiv și-a dorit să aibe acel salar prin care să ofere siguranță familiei sale pe care urma să o întemeieze. Odată cu angajarea în cadrul Asociației Newco & Amicii a realizat că poate să își împlinească bucuria unei căsnicii în care partea materială să nu reprezinte o problemă, să reprezinte o soluție. La un an de la angajarea în cadrul Asociației, Ghery și-a cerut aleasa inimii în căsătorie. Ea a acceptat și de 5 ani trăiesc împreună o frumoasă poveste de dragoste.

În viață se lasă ghidat de iubirea pentru oameni și de Credința pe care o are. Din acest motiv rolul de membru al Asociației îi aduce bucurie. Prin intermediul Asociației reușește să aibă acel servici, care îi aduce împlinire profesională, care îi aduce liniște sufletească și care îi consolidează rolul de stâlp al familiei. Prin intermediul Asociației, Gerhard este Ghery, acel Ghery apreciat și iubit de toți cei din jurul său.